Plan hier uw afspraak Inloggen klantdossier
Schipperslaan 4H 1906 BG Limmen - 072 - 202 93 68
Witte Paal 345 1742 LE Schagen - 0224 42 21 24

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners

Vermogensvorming, hoe pak je dat aan?

Vermogensvorming, hoe pak je dat aan?

Bericht geplaatst op 12.05.2021

Bijna iedereen wil wel miljonair worden. Een loterij winnen zou dan handig zijn. Dan kun je in één klap miljonair worden. Het is alleen voor weinigen weggelegd. Het bijzondere is: wat veel mensen met loterijen doen, doen ze niet met echte vermogensvormers zoals beleggen.

Je ziet dat veel mensen een abonnement hebben op een loterij, bijvoorbeeld op de Staatsloterij of de Postcodeloterij. Bij deze mensen wordt er doorgaans maandelijks automatisch geld van de rekening afgeschreven. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat je net niet dat lot hebt gekocht met het winnende nummer. Of nog erger, dat het winnende lot in jouw straat valt.

Zie je veel mensen die een abonnement op een belegging hebben? Nee. Hooguit wat pensioenspaarders, want als je pensioen opbouwt is dat meestal wel een bijdrage vanuit een maandsalaris.

Wat levert het meeste op?

Hier zien we twee interessante aanvliegroutes om met vermogensvorming om te gaan. De ene is elke maand geld storten bij een loterij, de andere elke maand vanuit het salaris geld storten in een pensioenpotje. Welke actie levert het meeste aan vermogensvorming op? Het antwoord is niet moeilijk. Natuurlijk, het geld dat in het pensioenpotje wordt gestort, want daarmee wordt belegd. Onder andere in aandelen, in obligaties, in vastgoed, in goud, in allerlei goederen, in niet beursgenoteerde bedrijven, in allerlei projecten, kortom: in de echte economie. Bij de loterij gaat het geld naar een goed doel en wordt een deel ‘verloot’ onder een aantal winnaars. Meedoen aan een loterij heeft dus een sociale kant en je zou er miljonair mee kunnen worden. Alleen, dat zijn er maar een paar op heel veel deelnemers. De kans is dus heel klein.

Wat is jouw tactiek?

Wat is een slimme strategie om vermogen bij elkaar te vergaren en misschien wel miljonair te worden? Wat moet je daarvoor doen? Het is in ieder geval belangrijk om deel te nemen in de echte economie, daar waar geld wordt verdiend. Alleen dan kun je zelf ook geld verdienen, door het mogelijk te maken dat bedrijven en organisaties met jouw geld ondernemen. Je kunt dan kiezen uit hele risicovolle beleggingen of juist risicomijdende.

Obligaties

Traditioneel worden obligaties (wanneer je geld uitleent aan de overheid, aan bedrijven en organisaties) als risicomijdend gezien. Degene die geld van jou leent, zal het op een gegeven moment terugbetalen en betaalt verder nog rente. Als zo’n organisatie solide is, krijg je keurig de rente betaald en ook aan het eind van de looptijd je geld terug. Dat is natuurlijk niet altijd het geval, dus hier zit een risico.

Aandelen

Aan de andere kant van het spectrum zitten traditioneel aandelen van bedrijven. Je wordt een stukje mede-eigenaar. Als het goed gaat krijg je dividend en stijgt de waarde van je aandeel, maar bedrijven kunnen ook failliet gaan en dan krijg je niets meer terug. Tegenwoordig zijn er ook nog risicovollere beleggingen. Je kunt in buitenlandse valuta’s handelen (Forex) of in cryptocurrencies. Er zijn er genoeg die in de Bitcoin investeren en hiermee rendement willen behalen.

Overige manier voor vermogensopbouw

Voor beleggers zijn er veel instrumenten beschikbaar. Niet alleen de genoemde vormen, maar ook allerlei beleggingsfondsen. Sommige met een of meer fondsbeheerders die de markt proberen te verslaan (dat heet dan ‘actief’), sommige die een index kopiëren (‘passief’). Om daarin een goede keuze te maken en aan structurele vermogensgroei te werken is niet eenvoudig. De waan van de dag regeert in veel gevallen.

Wat doet  een gecertificeerd financieel planner  bij Bloedjes & eriks?

Deze kijkt eerst naar wat je als persoon wilt bereiken, wat je doelen zijn en wat deze doelen kosten. En wanneer ze betaald moeten worden. Als er over vijftien jaar 250.000 euro nodig is voor een bepaalde besteding, misschien een tweede huis, dan is dat een gegeven waarmee gewerkt wordt. De financieel planner zal dan met je afstemmen wat voor belegger je bent. Wat kun je financieel hebben en hoe wordt je nachtrust of dagactiviteit beïnvloed door je beleggingen. Vervolgens zal de planner een beeld hebben van welke weg voor jou geschikt is om te bewandelen. Meer risico, minder risico, actief of passief, wel cryptocurrencies of juist niet, dat soort zaken.

Pas dan komt de selectie van de echte beleggingen, vaak ofwel in overleg ofwel via een vermogensbeheerder. Voor veel mensen is er niet direct een groot startkapitaal, maar wel een maandelijks inkomen waarvan gespaard kan worden. Wij zullen dan uitleggen en uitrekenen wat het maandelijkse bedrag zal zijn bij een bepaald doel en bij de gekozen strategie. En dan kan de belegging zijn werk doen. Zal dit altijd uitkomen? Nee. Is dat dan een moment om even met je financieel planner te sparren? Ja. Samen kun je zo gestructureerd werken aan je vermogensgroei. Misschien iets meer bijstorten iedere maand, misschien iets risico terugnemen, soms is een beetje bijsturen genoeg. Met een deskundige die jouw situatie kent en de beleggingswereld begrijpt.

terug naar het artikelenoverzicht
 
Bloedjes en Eriks Hypotheekspecialisten - Financieel Planners

Bel ons: 072 - 202 93 68    |    0224 42 21 24
Mail ons: contact@bloedjes-eriks.nl

Wat zeggen onze klanten?

Inloggen klantdossier

Volg ons:

PrivacystatementDisclaimerInformatie over cookiesCookie-instellingen

© 2024 Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners
Schipperslaan 4H 1906 BG Limmen | KvK: 75503964 | AFM: 12046901 | Kifid: 300.017548 | Bank: NL18 INGB 0008 2441 14 | BTW nr. NL860305612B01
Witte Paal 345, 1742 LE Schagen | KvK: 76858561 | AFM: 12047497 | Kifid: 300.017721 | Bank: NL69 RABO 0304 4543 62 | BTW nr. NL860812157B01

Onze nieuwsbrief