Plan hier uw afspraak Inloggen klantdossier
Schipperslaan 4H 1906 BG Limmen - 072 - 202 93 68
Witte Paal 345 1742 LE Schagen - 0224 42 21 24

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners

Bericht geplaatst op 20.12.2021

Als je partner of een van je ouders komt te overlijden, komt er heel wat op je af. Wat moet je allemaal regelen? En, wat had je allemaal geregeld kunnen hebben zodat je nu niet voor verrassingen komt te staan? Hoe zorg je ervoor dat je je partner goed verzorgd achterlaat? En hoe kun je nu al zaken regelen zodat iedereen straks weet wat ie kan doen en wat ie moet doen?

Het is allereerst van belang om alles wat je hebt en wat je wilt regelen voor je nabestaanden, zoveel mogelijk vast te leggen. Dat is geen leuk karwei, want niemand wil bezig zijn met de dood. Toch is het verstandig om dat wel te doen. Liefst vandaag nog, want ook al ben je niet ziek, je weet nu eenmaal niet hoe lang je nog leeft. En dan is het wel zo fijn dat je nabestaanden weten waar ze aan toe zijn.

Maak een lijst

Hoe regel je dat nu optimaal?  Je begint met iets simpels als een lijst maken van de dingen die geregeld moeten worden. Denk maar eens aan de lijst met passwords van al die online omgevingen waar je lid van bent. En van je computer. Maak die toegang mogelijk. Leg op een centrale plaats vast wat je hebt. Een overzicht is handig.

Een gecertificeerd financieel planner  maakt bijvoorbeeld een balans van al je bezittingen en schulden. Dat alleen al is handig, want dan weten je nabestaanden wat er is en waar dus iets voor geregeld moet worden. Denk aan de eigen woning, de hypotheek, de auto, de boot, beleggingen, spaarrekeningen, verzekeringen, schulden, bankrekeningen en inboedel. En de bijzondere dingen: dat vaasje van oma, dat schilderij of die speciale verzameling. Leg vast wat er is, waarover onduidelijkheid kan bestaan.

Hoe is je huishouden samengesteld?

Kijk in dat verband ook naar hoe je huishouden is samengesteld. Ben je getrouwd?  Is dat in gemeenschap van goederen of met ‘koude uitsluiting’? Of heb je ooit vastgelegd dat je wat met elkaar gaat verrekenen? Jaarlijks onder de kerstboom of bij einde van het huwelijk? Pas als je weet WAT er is en als je weet HOE dat is verdeeld tussen jou en je partner, dan pas kun je bekijken wat de erfenis wordt en wat je hiervoor moet regelen.
Dus regel eerst: wie wat heeft, en dan: wie wat krijgt. Eerst de inventarisatie van wat je hebt, dan wat de huwelijksvoorwaarden zijn of wat er in het samenlevingscontract staat. Daarna kijk je of er een testament is.

Is er een testament?

Is er een testament, dan zal dat testament een richting geven wie wat moet krijgen. Vaak erft de langstlevende partner. Maar de kinderen erven in principe ook. In een testament regel je bijvoorbeeld dat je partner de beschikking krijgt over jouw erfenis en dus bijvoorbeeld in het huis kan blijven wonen en geld tot zijn of haar beschikking houdt om van te leven, terwijl de rechten van de kinderen ook gerespecteerd worden.

Hoeveel vermogen is er?

En dan nog dit: is er veel vermogen en is al dat vermogen niet nodig voor je eigen levensonderhoud en het realiseren van wensen en dromen, dan kun je overwegen om geld tijdens leven te schenken aan je kinderen. Vaak hebben zij geld nodig om een huis te kopen of hun huishouden in te regelen. Dan zijn er mooie vrijstellingen die schenkingen soms geheel soms gedeeltelijk belastingvrij kunnen doen plaatsvinden.

Hulp nodig?

Wij kunnen je als gecertificeerd planner helpen om in kaart te brengen wat je hebt en hoe je je huishouden ‘juridisch en economisch’ hebt geregeld en helpt je vervolgens om de wensen en dromen die je hebt, optimaal te laten aansluiten op wat je wilt regelen voor je nabestaanden. Je eigen wensen zijn leidend en de planner zorgt er dan ook nog eens voor dat de fiscale mogelijkheden optimaal worden benut. En dat geeft een optimaal resultaat, zowel voor wat er netto overblijft, als voor je eigen gemoedsrust.

terug naar het artikelenoverzicht
 
Bloedjes en Eriks Hypotheekspecialisten - Financieel Planners

Bel ons: 072 - 202 93 68    |    0224 42 21 24
Mail ons: contact@bloedjes-eriks.nl

Wat zeggen onze klanten?

Inloggen klantdossier

Volg ons:

PrivacystatementDisclaimerInformatie over cookiesCookie-instellingen

© 2024 Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners
Schipperslaan 4H 1906 BG Limmen | KvK: 75503964 | AFM: 12046901 | Kifid: 300.017548 | Bank: NL18 INGB 0008 2441 14 | BTW nr. NL860305612B01
Witte Paal 345, 1742 LE Schagen | KvK: 76858561 | AFM: 12047497 | Kifid: 300.017721 | Bank: NL69 RABO 0304 4543 62 | BTW nr. NL860812157B01

Onze nieuwsbrief