Plan hier uw afspraak Inloggen klantdossier
Schipperslaan 4H 1906 BG Limmen - 072 - 202 93 68
Witte Paal 345 1742 LE Schagen - 0224 42 21 24

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners

Bericht geplaatst op 25.05.2023

Jongeren en gezinnen hebben het momenteel lastig om een geschikte woning te vinden. Er is een schaarste aan betaalbare woningen, maar ook met een groter budget is het lastig een passende woning te vinden door de hevige concurrentie. Het liefst ziet de jongere generatie dat ouderen uit “hun” woning vertrekken, zodat er plaats gemaakt kan worden. Een deel van de ouderen wil wel verhuizen, maar loopt tegen de uitdaging aan om een geschikte woning te vinden. Daarnaast denken ouderen vaak dat er financieel niet veel meer mogelijk is.

Meer opties dan je denkt

Toch zijn er meer opties dan je denkt. Naast het beperkte aanbod denken ouderen vaak dat ze geen hypotheek meer kunnen afsluiten vanwege de leeftijd. Dat is jammer, want er zijn momenteel zeker mogelijkheden om de aankoop van een andere woning te financieren. Veel hypotheekverstrekkers hebben tegenwoordig namelijk ruimere acceptatievoorwaarden voor ouderen.

Een andere mogelijkheid om te verhuizen is een woning te huren i.p.v. te kopen. Veel ouderen wegen de kosten van de maandelijkse huur af tegen de zeer lage, of zelfs geen, rentelasten van de huidige koopwoning. Wanneer je daarnaast rekening houdt met de onderhoudskosten, de energielasten en de nood van verduurzaming van de woning, dan kan huren best een goede overweging zijn.

Aanpassingen aan de eigen woning

Wanneer je ervoor kiest om niet te verhuizen, maar in de huidige woning wilt blijven wonen, dan zijn er verschillende mogelijkheden om de woning aan te passen zodat je er ‘oud’ kan worden. Je kan denken aan simpele en goedkope aanpassingen, zoals het verwijderen van vloerkleden of het praktischer inrichten van keukenkastjes. Daarnaast zijn er ook grotere en kostbare verbouwingen, zoals het aanpassen van een badkamer, een slaapkamer op de begane grond creëren of het installeren van een traplift. Om deze kosten te betalen kun je kijken naar de mogelijkheid van een hypotheek, de Blijverslening via het  SVN , of de mogelijkheden binnen de WMO van jouw gemeente.

Overwaarde

Doordat de woningprijzen de afgelopen jaren fors zijn gestegen, is de kans groot dat je beschikt over een woning met overwaarde (het verschil tussen de waarde en de eventuele hypotheekschuld). Dit klinkt prettig, maar hoe kun je dit gebruiken? Dat kan door een hypotheek op de woning op te nemen of te verhogen. Zo ontvang je geld dat je kunt besteden aan bijvoorbeeld het leefbaar maken van je woning. Ook kun je denken aan een aanvulling op je pensioeninkomen of je kan eventueel een bedrag schenken aan je (klein)kinderen, zodat zij in de toekomst makkelijker een woning kunnen kopen. De hoogte van de eigen bijdrage voor een verzorgingstehuis is afhankelijk van je inkomen en vermogen. Dat kan ook een reden zijn om de overwaarde of verkoopopbrengst alvast te schenken.

Keuzes

Welke keuze je ook maakt, het heeft altijd een financiële component. Relevante vragen zijn bijvoorbeeld ook wat gebeurt er met de woning als één van de partners overlijdt of naar een verzorgingstehuis gaat? Hoe zit het met de rentevaste periode van de hypotheek of een toekomstige huurverhoging en het inkomen? En welk bedrag van de ontvangen overwaarde kan ik aan mijn (klein)kinderen schenken, terwijl ik zelf ook financieel prettig wil blijven leven?

Vraag advies

Voor al deze vragen is het belangrijk dat er een goede financieel planner in de arm wordt genomen.  Een gecertificeerd financieel planner  kan je helpen inzicht te geven in wat de financiële consequenties zijn van jouw keuze en houdt daarbij ook rekening met jouw wensen.

Want dat ouderen mogelijkheden hebben, dat staat vast!

terug naar het artikelenoverzicht
 
Bloedjes en Eriks Hypotheekspecialisten - Financieel Planners

Bel ons: 072 - 202 93 68    |    0224 42 21 24
Mail ons: contact@bloedjes-eriks.nl

Wat zeggen onze klanten?

Inloggen klantdossier

Volg ons:

PrivacystatementDisclaimerInformatie over cookiesCookie-instellingen

© 2023 Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners
Schipperslaan 4H 1906 BG Limmen | KvK: 75503964 | AFM: 12046901 | Kifid: 300.017548 | Bank: NL18 INGB 0008 2441 14 | BTW nr. NL860305612B01
Witte Paal 345, 1742 LE Schagen | KvK: 76858561 | AFM: 12047497 | Kifid: 300.017721 | Bank: NL69 RABO 0304 4543 62 | BTW nr. NL860812157B01

Onze nieuwsbrief