Plan hier uw afspraak Inloggen klantdossier
Schipperslaan 4H 1906 BG Limmen - 072 - 202 93 68
Witte Paal 345 1742 LE Schagen - 0224 42 21 24

Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners

Beleggen tijdens Coronacrisis

Bericht geplaatst op 26.03.2020

De dalingen op de beurs zijn nu al heftiger dan tijdens de kredietcrisis, een goede tien jaar geleden. Waar toen verkeerd verstrekte kredieten wereldwijd zorgden voor een forse correctie van de economie, is het nu het in sommige gevallen volledig stilvallen van sectoren die voor de enorme koersdalingen zorgt. En dan komen de beurswijsheden weer boven drijven. Als je geschoren wordt, moet je stil zitten. Als er bloed vloeit door de straten moet je beleggen. Cash is King. Ze hebben alle drie een kern van waarheid, maar wat kunt u er mee?

Laten we beginnen met Cash is King. Geld op de bank hebben staan is rijkdom. Geld kunt u in normale situaties gebruiken om uw uitgaven te dekken. Als we naar het bedrijfsleven kijken is dat waar het nu om draait: uitgaven kunnen blijven doen. Bij veel zzp’ers en mkb-bedrijven zien we een te lage buffer, wat betekent dat ze gebruik zullen moeten maken van de maatregelen die de overheid heeft afgekondigd. Namelijk uitstel van belasting, extra krediet en misschien een bijstandsuitkering. Hoe zit dat met de grote, beursgenoteerde ondernemingen? In het Financieele Dagblad (FD) van dinsdag staat een artikel over de buffers van de grote Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. De top-10 heeft, eind 2019, gemiddeld meer dan een miljard aan geld op de rekening staan. Shell spant de kroon met 16 miljard reserve en ASML is een goede tweede met bijna 5 miljard. Philips zit er met anderhalf miljard ook warmpjes bij. Uiteraard zegt dit nog niets over de mogelijke omzetten en de te verwachten kosten in de komende maanden. Het FD heeft wel aangegeven hoe de verhouding tussen buffer en gerealiseerde winst in 2019 is. De top-10 heeft ten opzichte van vorig jaar ongeveer één keer de jaarwinst op de rekening staan. Zou de omzet zo terugvallen dat er geen winst meer gemaakt zou worden gedurende twaalf maanden, dan zouden deze bedrijven prima kunnen overleven. Als er verlies gaat ontstaan is het een ander verhaal. Maar de buffer is dus fors. Dat geeft aan hoe goed deze bedrijven ervoor staan. Cash is King.

En persoonlijk, is Cash dan ook King?
Daar geldt uiteraard precies hetzelfde. Wie, als het inkomen daalt en de uitgaven doorlopen, nog een jaar kan interen op zijn vermogen totdat het geld op is, heeft in ieder geval leefruimte. Maar er speelt ook iets anders, als we het hebben over ‘cash is King’. Als u geld hebt, kunt u nu effecten kopen. Deze koopt u dan op een lagere koers dan vier weken geleden. Voor wie een buffer achter de hand heeft, ontstaan er nu mogelijke kansen op de effectenmarkt. Uiteraard moet goed bekeken worden met welk deel van de bestaande buffer belegd kan worden, rekening houdende met persoonlijke financiële situatie, mogelijke looptijd en risicoprofiel.

Als je geschoren wordt, moet je stil zitten
Deze oude beurswijsheid kennen veel mensen, maar weinigen houden zich hieraan. Emotie is de oorzaak. In dit soort tijden van crisis is ook altijd weer de cyclus van emotionele beslissingen zichtbaar. Als de koersen stijgen wil niemand de boot missen en is de belegger bereid om steeds hogere prijzen te betalen voor een aandeel. De winst gaat immers omhoog, dus een hogere koers is volkomen logisch. Echter, de beurs overdrijft altijd en ook emoties overdrijven. Euforie op de beurs is goed voor wie verkoopt, maar niet voor degene die koopt. Die betaalt steeds hogere prijzen. Bij de bekende emotionele grafiek hoort vaak ook onderliggend het toenemend handelsvolume. Méer mensen kopen méér aandelen. Totdat de vraag opdroogt. Eerst is er dan nog het gevoel van een kleine, logische correctie. Het zal allemaal wel meevallen. Dan wordt er serieus overwogen om maar te verkopen, want de koersen zakken nu wel heel erg. En vervolgens is het gevoel dat het nooit meer goed komt en is er blinde paniekverkoop. De partijen die verkopen zijn dan ofwel gedwongen verkopen of particulieren die verkopen. De kopers zijn enkele particulieren en veel instituten die geld hebben. Want zij kopen goedkoop. Kan men altijd op het laagste niveau kopen? Nee. Common sense is wel dat als de koersen al 35% zijn gedaald, dat er misschien nog meer af kan, maar dat deze luchtbel inmiddels is geknapt. Zit u nog in de markt, dan is nu het moment om te overwegen bij te kopen. Zit u nog niet in de markt, dan zou er nu wel eens een koopmoment kunnen aankomen. Ook in deze situatie geldt dat hierbij rekening dient te worden gehouden met uw persoonlijke financiële situatie, mogelijke looptijd en risicoprofiel.

Als het bloed door de straten vloeit…
Deze uitspraak is best hard. Het komt er op neer, dat de beste kansen zich voordoen in tijden van crisis. Alleen u moet wel een aantal zaken weten. Wat is er bijvoorbeeld gebeurd in vorige crises? Hoe lang hebben die geduurd? Hoe erg was de beursdaling bij zo’n crisis? De grote depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw duurde 34 maanden tot het dieptepunt, er ging 83% van de waarde verloren. Tot 1929, het jaar van de grote daling, had de beurs in Amerika 44 maanden van een opgaande markt gehad. Volgens recent onderzoek was dit de langste in de afgelopen honderd jaar. Hierna volgen de internetcrisis van begin deze eeuw (25 maanden) en de kredietcrisis rond 2009 (16 maanden). Bij de internetcrisis verloren de Amerikanen 45% aan de waarde, in de kredietcrisis zo’n 50%. De opgaande markten duurden meestal tussen de 120 maanden en 180 maanden, dus tussen de tien jaar en vijftien jaar. Neergaande markten duurden dus in de afgelopen honderd jaar maar een fractie van de periode van opgaande markten; de daling aan het begin was vaak fors (1.000 dollar was in het ergste geval nog maar 170 dollar waard, jaren dertig).

Wat leert de geschiedenis ons? Uitgaande van een wereldeconomie die tijdelijk voor een groot deel tot stilstand is gekomen, maar niet fundamenteel is veranderd, zouden we mogen stellen dat als straks de maatregelen opgeheven worden, alles weer gaat lopen. Dat wil zeggen: dan herstellen de winsten zich waarschijnlijk weer. Vervolgens kunnen ook de koersen zich mogelijk weer herstellen, om weer naar een normale opgaande markt te gaan. Wie weet hoe de wereld er dan uitziet!

Wie deze historie kent en de onderliggende waarden omarmt, ziet dus kansen om te beleggen. En wie nu geld heeft is in de gelukkige positie die kansen te wegen en te benutten.

terug naar het artikelenoverzicht
 
Bloedjes en Eriks Hypotheekspecialisten - Financieel Planners

Bel ons: 072 - 202 93 68    |    0224 42 21 24
Mail ons: contact@bloedjes-eriks.nl

Wat zeggen onze klanten?

Inloggen klantdossier

Volg ons:

PrivacystatementDisclaimerInformatie over cookiesCookie-instellingen

© 2023 Bloedjes & Eriks - Hypotheekspecialisten - Financieel Planners
Schipperslaan 4H 1906 BG Limmen | KvK: 75503964 | AFM: 12046901 | Kifid: 300.017548 | Bank: NL18 INGB 0008 2441 14 | BTW nr. NL860305612B01
Witte Paal 345, 1742 LE Schagen | KvK: 76858561 | AFM: 12047497 | Kifid: 300.017721 | Bank: NL69 RABO 0304 4543 62 | BTW nr. NL860812157B01

Onze nieuwsbrief